5 vragen deelnemers training

5 vragen die je moet stellen voor je training

Een goede workshopleider kan jouw training maken of breken. In een vorige blog schreef ik er al over: “10 x workshopleider waar je energie van krijgt”. In mijn ogen 10 belangrijke zaken die een goede workshopleider op orde moet hebben om te voorkomen dat jij met moeite het einde van de training haalt.

 

Kijk verder dan een standaard training

Zelf geloof ik niet in het afdraaien van een standaard training. Als deelnemer heb ik dat ook gelijk door en het irriteert me. Een algemeen verhaal die niet helemaal aansluit op mijn eigen situatie, waardoor het een ‘net niet training’ wordt. De leukste trainingen zijn die trainingen waarbij je te maken hebt met een enthousiaste, energieke vakidioot die met liefde inspeelt op jouw vragen. Als trainer realiseer ik me ook dat je je moet voorbereiden op een training. Zo maar uit het niets een pakkend verhaal vertellen is ook niet voor iedereen weggelegd. Hoe zorg je voor het ‘YES – gevoel’ bij deelnemers?

Betrek deelnemers vooraf

Laten we eerlijk zijn, niet iedereen staat te springen om elke training. Ondanks je goede intakegesprek met je opdrachtgever kan de realiteit anders zijn. Benader daarom vooraf de deelnemers en stel minimaal deze vijf vragen.

Vragen

 1. Welk woord mag ik absoluut niet gebruiken tijdens de training?
  (Een grappige vraag, maar niet zonder reden.  Elke organisatie kent jeukwoorden die bedacht zijn door het management, maar die niet lekker vallen bij de medewerkers. Z’n woord en met name de weerzin die het bij medewerkers oproept zegt heel veel over de interne cultuur.)
 2. Je mag één ding kiezen, wat wil je echt te weten komen tijdens deze training?
  (Goede informatie die jij kunt gebruiken bij het bouwen van je training. Is het antwoord ‘niets’ dan weet je ook hoe de vork in de steel zit.)
 3. Wat heb je eerder bij een andere training gezien wat je niet wilt terugzien?
  (veel medewerkers hebben al heel wat trainingen gehad en veel trainers gebruiken dezelfde soort oefeningen. Als jij de ‘zoveelste’ trainer bent die vraagt om een bepaalde oefening te doen, dan zakt de energie volledig weg.)
 4. Als deze training wordt gegeven, wat denk je dan?
  (jouw kans om creatief te worden met de meest diverse meerkeuze antwoorden. Denk aan: “ik heb wel wat beters te doen”, “top ik wil er graag meer over weten”, “niet weer een training”, “yes dat wordt weer lekker lunchen”. Voor de deelnemers grappig, voor jou een handige tool om de sfeer te proeven.)
 5. Op een schaal van 0 tot 10 wat weet jij al over dit onderwerp? Kun je hier een toelichting opgeven?
  (Simpele manier om te kijken hoe het staat met de kennis over het onderwerp. De toelichting is noodzakelijk voor jou om in te schatten of je echt samen dezelfde taal spreekt.)

Negatieve vragen?

Juist in het communicatie vak leren we om positief te framen. Desondanks hebben sommige vragen een negatief randje. Geloof het of niet, maar dat is met opzet. Mensen kunnen zich vaak veel beter uiten vanuit het negatieve in plaats van het positieve. Denk maar aan de brainstorm variant “de negatieve brainstorm”. Je krijgt zo veel meer informatie. Het is in ieder geval belangrijk dat je deelnemers vooraf betrekt bij de training, Zo weet je wat speelt en kun je de training aanpassen aan de deelnemers.

[av_hr class=’short’ height=’50’ shadow=’no-shadow’ position=’center’ custom_border=’av-border-thin’ custom_width=’50px’ custom_border_color=” custom_margin_top=’30px’ custom_margin_bottom=’30px’ icon_select=’yes’ custom_icon_color=” icon=’ue808′ font=’entypo-fontello’ av_uid=’av-10q15p’ admin_preview_bg=”]

Blijf op de hoogte

Wil jij ook tips, tricks en meer ontvangen op het gebied van communicatie, social media en marketing? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van LOU communicatie.

[av_mailchimp list=’07a9f84085′ double_opt_in=’aviaTBdouble_opt_in’ on_send=” sent=’Bedankt! Je ontvangt zo een e-mail om je inschrijving te bevestigen.’ link=’manually,http://’ color=” av_uid=’av-vn51x’]
[av_mailchimp_field id=’0′ label=’E-mailadres’ type=’text’ value=” disabled=” check=’is_email’ av_uid=’av-swybx’][/av_mailchimp_field]
[av_mailchimp_field id=’1′ label=’Voornaam’ type=’text’ value=” disabled=” check=’is_empty’ av_uid=’av-m4qnx’][/av_mailchimp_field]
[av_mailchimp_field id=’2′ label=’Achternaam’ type=’text’ value=” disabled=” check=’is_empty’ av_uid=’av-fgllp’][/av_mailchimp_field]
[av_mailchimp_field id=’av-button’ type=’button’ check=” options=” label=’Inschrijven’ width=” av_uid=’av-asyvp’]
[/av_mailchimp]

Als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief ga je akkoord met de [av_privacy_link]Privacyverklaring[/av_privacy_link].

Scroll to Top