Zorg dat je collega's blijven

Binnen is niet altijd binnen…. Onboarding

LOU communicatie heeft de ambitie om elke maand te bloggen over één bepaald thema. In mei 2019 is het thema: “Onboarding – het binnen houden van de juiste mensen”.

Binnen is niet altijd binnen…. Onboarding

Vorige maand heb ik diverse blogs geschreven over “recruitment – het binnen halen van de juiste mensen”. Het binnen halen van de juiste mensen is slechts de eerste stap in employer branding. Je wilt niet alleen dat de juiste mensen bij je solliciteren, je wilt ze natuurlijk behouden voor jouw organisatie voor een langere periode.

“Onboarding” is eigenlijk de volgende schakel in de employer journey (reis van je medewerker). Het is belangrijk dat je investeert in jouw nieuwe collega. Je wilt zijn keuze voor jouw organisatie bevestigen en hem vooral thuis laten voelen op zijn nieuwe werkplek. Binnen is zeker niet altijd binnen. Het is belangrijk om te investeren in je relatie met je nieuwe collega om er voor te zorgen dat hij ook jouw organisatie trouw blijft.

Wist je dat dit de 6 belangrijkste redenen zijn waarom collega’s weer vertrekken:

  1. Medewerkers zijn te veel aan het ‘zwemmen’ en er is te veel onduidelijkheid
  2. Er is geen (directe) aansluiting met collega’s op de werkvloer
  3. Moeizame relatie met de leidinggevende
  4. Te veel hiërarchie, te weinig ruimte voor eigen ideeën en suggesties
  5. Hoge werkdruk / onrealistische doelen
  6. Te weinig erkenning of waardering

Wat is nu een slimme start?

  • Vraag aan (relatief) nieuwe collega’s hoe zij de start hebben ervaren.
  • Kijk zelf ook kritisch naar dit proces, waar laat je steken vallen?
  • Bekijk het vraagstuk door twee brillen. 1. Het praktische gedeelte, kon de collega gelijk aan de slag? Was alles duidelijk? 2. Het emotionele gedeelte, hebben we de collega echt een warm welkom gegeven?

Eerste werkweken

De eerste werkweken zijn cruciaal. In mijn volgende blog laat ik je zien wat jij kunt doen om medewerkers direct een goed gevoel te geven.

Tot slot

Met regelmaat maakt LOU communicatie een plan voor de onboarding. Heb je hulp nodig? Twijfel niet en stuur een e-mail naar info@loucommunicatie.nl.

Blijf op de hoogte

Wil jij ook tips, tricks en meer ontvangen op het gebied van communicatie, social media en marketing? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van LOU communicatie.

[av_mailchimp list=’07a9f84085′ double_opt_in=’aviaTBdouble_opt_in’ on_send=” sent=’Bedankt! Je ontvangt zo een e-mail om je inschrijving te bevestigen.’ link=’manually,http://’ color=” av_uid=’av-vn51x’]
[av_mailchimp_field id=’0′ label=’E-mailadres’ type=’text’ value=” disabled=” check=’is_email’ av_uid=’av-swybx’][/av_mailchimp_field]
[av_mailchimp_field id=’1′ label=’Voornaam’ type=’text’ value=” disabled=” check=’is_empty’ av_uid=’av-m4qnx’][/av_mailchimp_field]
[av_mailchimp_field id=’2′ label=’Achternaam’ type=’text’ value=” disabled=” check=’is_empty’ av_uid=’av-fgllp’][/av_mailchimp_field]
[av_mailchimp_field id=’av-button’ type=’button’ check=” options=” label=’Inschrijven’ width=” av_uid=’av-asyvp’]
[/av_mailchimp]

Als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief ga je akkoord met de [av_privacy_link]Privacyverklaring[/av_privacy_link].

Scroll to Top