Zoals je in mijn vorige blog hebt gelezen kan het heel nuttig zijn om met een groep te brainstormen. Maar het is ook een uitdaging. Zoveel mensen, zoveel verschillende ideeën. En het is ook niet in alle gevallen nodig. Bij kleinere projecten is het vaak voldoende om in je uppie te brainstormen. Hoe pak je dat aan?
Creëer de juiste omgeving
Als je met een groep brainstormt, dan wil je een creatieve omgeving. Maar in je eentje werkt het vaak beter als je een rustige omgeving uitzoekt. Waar je niet gestoord wordt. Werk jij beter met een muziekje op de achtergrond? Zet dan je favoriete muziek op. Zorg er wel voor dat dit je niet uit je concentratie haalt. Zet je telefoon even op stil en klap je laptop dicht.
Loop je vast?
Soms kan ik mij blind staren op een idee en loop ik vast. Het helpt mij altijd om even een frisse neus te halen. Een rondje wandelen zorgt ineens voor nieuwe ideeën die je bij terugkomst op papier kunt zetten. En soms moet je er ook gewoon even een nachtje over slapen. Laat je ideeën even ‘landen’ en ga er dan weer mee verder.
Schrijf, kras en teken
Om goed te kunnen brainstormen, werkt de ouderwetse pen en papier gewoon het beste. Door zelf te gaan schrijven of tekenen wordt je creativiteit aangewakkerd. Je ideeën blijven beter hangen doordat je het visueel voor je ziet. Wil je iets tekenen om het helder te krijgen? Maak een tekening. Je hoeft hiervoor geen kunstenaar te zijn, het gaat om het proces. Soms zie je het ineens voor je met behulp van een tekening of diagram.
Maak een mindmap
Ook in je eentje werkt het fijn om in fasen te werken. Zo kun je je creativiteit los laten gaan om het daarna goed te ordenen.
- Maak eerst eens een gedachtendump. Noteer elk idee dat bij je opkomt. Schrijf alles op en houd geen dingen ‘in je hoofd’. Het gaat erom dat je alles eruit gooit.
- Pak dan een nieuw vel en verdeel de ideeën in hoofd- en subthema’s. Begin bijvoorbeeld met een rondje in het midden met je hoofdthema en laat dat vertakken met pijlen naar je subthema’s. Zo creëer je orde in de chaos!
- Vaak wakkert ook dit ordenen weer creativiteit aan. Heb je een nieuw idee? Zet ook dit er weer in een extra ballonnetje bij.
- Vervolgens ga je prioriteren. Wat moet er als eerste gebeuren? En wat als tweede? Je doet dit ook weer het beste op een nieuw vel, zodat je een mooi schema krijgt. Lekker overzichtelijk.
- Ten slotte kun je deze mindmap uitwerken in een digitaal document. Vaak heb je zo al de basis voor je plan.
Dit document kun je vervolgens gebruiken om het te bespreken met je opdrachtgever, team of manager. Tussendoor kun je overigens nog wel sparren met een collega. Je hoeft het niet helemaal alleen te doen. Even een kop koffie drinken met een collega of een goede vriend(in) bellen, kan je weer frisse inzichten geven. Succes!
LOU communicatie heeft de ambitie om elke maand te bloggen over één bepaald thema. In maart 2020 is het thema: brainstormen.