Brainstormen. Ontzettend nuttig voor organisaties, maar ik zie vaak dat mensen ‘even’ met elkaar gaan brainstormen. Ze spuien ideeën, plakken die op een aantal geeltjes. Vervolgens wordt er een foto gemaakt van de geeltjes en wordt het iets ‘waar ze later iets mee gaan doen’. Op die manier wordt het een zinloze bezigheid waar geen goede werkbare ideeën tot stand komen. Maar hoe pak je dit nou wel goed (en leuk!) aan?
Breek het ijs
Vaak kennen we elkaar al, maar kan het toch lastig zijn om creatief met elkaar aan de slag te gaan. Misschien omdat we bang zijn wat de ‘manager’ ervan vindt of omdat we ons normaal wat op de achtergrond houden. In een brainstormsessie heb je met verschillende personen en persoonlijkheden te maken.
Om te voorkomen dat niet iedereen aan het woord komt en we naar één persoon zitten te luisteren, kan het handig zijn om het ijs te breken. Zonder spel of humor is creativiteit lastig. De ijsbrekers mogen juist gek zijn en onlogisch. Begin de brainstorm dus meteen actief. Nodig iedereen, voordat ze op hun plek gaan zitten (passieve houding), uit om meteen mee te doen met de oefening. Zoals bijvoorbeeld tekenen of ‘mind mappen’ op een groot vel. Dat is misschien een tikje onwennig, maar het gaat je helpen om in die creatieve ‘flow’ te komen.
De omgeving kan ook helpen bij de creatieve prikkel. Dat hoeft niet letterlijk op de hei te zijn, maar kies eens een andere plek dan de witte vergaderruimte. Kleine stapjes vooruit
Eén van mijn favoriete comedians John Cleese zei over creativiteit: “Creativity is not a talent. It is not a talent, it is a way of operating.” Iedereen kan dus creatief zijn, maar werk wel volgens een plan. Je kunt dat aanpakken door met een brainstorm in fasen te werken. Zo houd je meteen goed de tijd in de gaten.
- Fase 1: Zorg voor een duidelijke, maar ook prikkelende vraagstelling. Denk hier van tevoren goed over na. Zorg ervoor dat het mensen ‘aan’ zet. Hou het dus niet te algemeen of saai.
- Fase 2: Laat alles los en creëer zoveel mogelijk ideeën. Het kan en mag zo gek mogelijk! The sky is the limit.
- Fase 3: Maak een selectie en breng het terug naar werkzame, realistische ideeën.
Laat het los
Belangrijk aan brainstormen is dat we de creativiteit willen laten stromen. Heb je tijdens de brainstorm bijvoorbeeld een oordeel over een idee van iemand in de groep? Stel het uit. Het is voor nu niet belangrijk. Bewaar dit voor fase 3.
Focus op kwantiteit. Zoals ik al aangaf in fase 2, het mag zo gek mogelijk. In deze fase willen we meters maken. Gooi er dus zoveel mogelijk ideeën uit. Kwantiteit boven kwaliteit. Ook al klinkt het onlogisch in je oren, laat de logica los. Het is juist beter om bijvoorbeeld te associëren. Oftewel, heeft iemand een idee, lift hierop mee. Creëer een extra takje van dat idee of bouw erop door.
Als je ervoor zorgt dat je tijdens een brainstorm in fases werkt, dan kan het niet anders dan dat je brainstorm goed gaat. En dan kun je echt wel die geeltjes plakken. Maar zie dit als een extra middel en niet als dé manier om creativiteit in je brainstorm te verwerken.
Mocht je nu echt geen idee hebben hoe je dit nu aanpakt? En zou je hier graag hulp bij willen? Ik kom graag langs om de mogelijkheden te bespreken.
LOU communicatie heeft de ambitie om elke maand te bloggen over één bepaald thema. In maart 2020 is het thema: brainstormen.