Voor heldere taal

Een heldere tekst is meer dan woorden

LOU communicatie heeft de ambitie om elke maand te bloggen over één bepaald thema. In juni 2019 is het thema: “Heldere teksten”.

Een heldere tekst is meer dan woorden …

Deze maand wil ik je inspireren om na te denken over heldere taal. Lees de eerste blog “Het belang van heldere taal” terug om te lezen wat het effect kan zijn. Bij een heldere tekst denk je ongetwijfeld aan ‘gemakkelijke woorden’ of aan het schrijven op ‘B1-niveau’, maar een heldere tekst is zo veel meer.

Eerste oefening

Natuurlijk zijn je woorden en zinsopbouw belangrijk, maar om een tekst goed te kunnen lezen/begrijpen is meer nodig. Daarom nodig ik je uit voor de eerste oefening. Pak een ‘standaard’ brief of e-mailbericht en probeer deze (zonder te herschrijven) duidelijker te maken. Maak daarbij gebruik van: tussenkopjes, extra wit regels en afbeeldingen. Ik weet zeker dat jouw tekst al beter te lezen is, zonder dat je 1 woord hebt veranderd.

Volgorde is ook erg belangrijk

Een tweede oefening met dezelfde tekst kun je ook doen. Kijk eens kritisch naar je tekst en probeer de tekst te lezen vanuit het perspectief van je ontvanger. Niet vanuit jezelf, maar vanuit de ontvanger. Zou je de volgorde van je tekst willen aanpassen? Zou je als ontvanger sommige zaken eerder of juist later willen lezen? Ook hierbij zonder een woord aan te passen heb je de tekst al beter richting de doelgroep gemaakt.

Tot slot

LOU communicatie is dagelijks bezig met het schrijven van heldere teksten. Het duidelijk maken van een (complexe) boodschap. Wil je meer weten over dit onderwerp? Stuur een e-mail naar info@loucommunicatie.nl.

Blijf op de hoogte

Wil jij ook tips, tricks en meer ontvangen op het gebied van communicatie, social media en marketing? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van LOU communicatie.

[av_mailchimp list=’07a9f84085′ double_opt_in=’aviaTBdouble_opt_in’ on_send=” sent=’Bedankt! Je ontvangt zo een e-mail om je inschrijving te bevestigen.’ link=’manually,http://’ color=” av_uid=’av-vn51x’]
[av_mailchimp_field id=’0′ label=’E-mailadres’ type=’text’ value=” disabled=” check=’is_email’ av_uid=’av-swybx’][/av_mailchimp_field]
[av_mailchimp_field id=’1′ label=’Voornaam’ type=’text’ value=” disabled=” check=’is_empty’ av_uid=’av-m4qnx’][/av_mailchimp_field]
[av_mailchimp_field id=’2′ label=’Achternaam’ type=’text’ value=” disabled=” check=’is_empty’ av_uid=’av-fgllp’][/av_mailchimp_field]
[av_mailchimp_field id=’av-button’ type=’button’ check=” options=” label=’Inschrijven’ width=” av_uid=’av-asyvp’]
[/av_mailchimp]

Als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief ga je akkoord met de [av_privacy_link]Privacyverklaring[/av_privacy_link].

Scroll to Top