In mijn vorige blog beschreef ik al de eerste stap, het nader onderzoeken van het echte communicatievraagstuk. Een tekst herschrijven is niet de uitdaging, maar het vinden van de juiste toon wel.
Werken met een bouwtekening
Zelf start ik altijd met een ‘bouwtekening’ en dat kan letterlijk een krabbel op papier zijn. Ik zet voor mezelf op papier de juiste volgorde en ik benoem ook de juiste toon/emotie.
Direct antwoord op de belangrijkste vraag
In de eerste alinea probeer ik altijd direct het antwoord te geven op de belangrijkste vraag (of vragen) van de ontvanger. Op deze wijze geef ik direct duidelijkheid, maar wil ik ook de lezer vasthouden voor de rest van het stuk.
Tekst laten groeien en bloeien
En dan is het spelen met woorden, zinnen en zinsopbouw. Kritisch nalezen op jargon en andere onduidelijke zinnen. Je tekst krijgt steeds meer vorm en gaat zo groeien en bloeien.
Tussenkopjes begeleiden jouw lezer
Als de basis staat, dan ga ik aan de slag met de kop en tussenkopjes. Probeer de tussenkopjes zo te formuleren dat een snelle lezer direct kan zien waar het over gaat.
LOU communicatie heeft de ambitie om elke maand te bloggen over één bepaald thema. In november 2019 is het thema: “duidelijke taal – hoe doe je dat?”