Heldere taal

Heldere taal, niet respectvol?

LOU communicatie heeft de ambitie om elke maand te bloggen over één bepaald thema. In juni 2019 is het thema: “Heldere teksten”.

Helder taal, niet respectvol?

Deze maand wil ik je inspireren om na te denken over heldere taal. Ik merk regelmatig wat weerstand als ik adviseer om een andere keuze te maken in schrijfstijl. Waarom is dat? Deze blog geeft meer duidelijkheid. Lees ook de andere blogs terug: “Het belang van heldere taal” en “Een heldere tekst is meer dan woorden”.

“Een heldere tekst is niet respectvol voor de lezer”

Ik hoor dit argument regelmatig. Een interessante gedachte, want een afstandelijke en ingewikkelde tekst staat ook niet gelijk aan een respectvolle aanpak. Bij een heldere taal gaat het er vooral om dat jouw teksten passen bij de doelgroep. Jij doet dus als zender moeite om dezelfde taal te spreken als je doelgroep en niet andersom.

“We willen geen Jip en Janneke taal”

In de eerste plaats wat is je angst? Daar volgt snel op: “we willen wel serieus genomen worden”. Ik ben van mening dat een heldere tekst juist bijdraagt aan het serieus genomen worden. Een heldere schrijfstijl doet namelijk niets af kan je kennis en kunde. Het zorgt alleen voor meer helderheid en duidelijkheid. Daarbij is een heldere taal echt iets anders dan een “Jip en Janneke taal”. Maar stel …. bij jouw doelgroep past wel een “Jip en Janneke taal” waarom zou je daar dan niet aan willen aanpassen?

Tot slot

LOU communicatie is dagelijks bezig met het schrijven van heldere teksten. Het duidelijk maken van een (complexe) boodschap. Wil je meer weten over dit onderwerp? Stuur een e-mail naar info@loucommunicatie.nl.

Blijf op de hoogte

Wil jij ook tips, tricks en meer ontvangen op het gebied van communicatie, social media en marketing? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van LOU communicatie.

[av_mailchimp list=’07a9f84085′ double_opt_in=’aviaTBdouble_opt_in’ on_send=” sent=’Bedankt! Je ontvangt zo een e-mail om je inschrijving te bevestigen.’ link=’manually,http://’ color=” av_uid=’av-vn51x’]
[av_mailchimp_field id=’0′ label=’E-mailadres’ type=’text’ value=” disabled=” check=’is_email’ av_uid=’av-swybx’][/av_mailchimp_field]
[av_mailchimp_field id=’1′ label=’Voornaam’ type=’text’ value=” disabled=” check=’is_empty’ av_uid=’av-m4qnx’][/av_mailchimp_field]
[av_mailchimp_field id=’2′ label=’Achternaam’ type=’text’ value=” disabled=” check=’is_empty’ av_uid=’av-fgllp’][/av_mailchimp_field]
[av_mailchimp_field id=’av-button’ type=’button’ check=” options=” label=’Inschrijven’ width=” av_uid=’av-asyvp’]
[/av_mailchimp]

Als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief ga je akkoord met de [av_privacy_link]Privacyverklaring[/av_privacy_link].

Scroll to Top