Helder tekst

Heldere taal – volledigheid vs leesbaarheid

LOU communicatie heeft de ambitie om elke maand te bloggen over één bepaald thema. In juni 2019 is het thema: “Heldere teksten”.

Ik zie regelmatig dat organisaties doorslaan in hun volledigheid. Alle kennis wordt verwerkt in één brief of e-mail. Het streven naar volledigheid zorgt (over het algemeen) voor een onleesbaar document. Ik vind dit ook een belangrijk onderdeel van “heldere taal”.

Ter ondersteuning deze tips:

  1. Eén schrijven, het liefst één onderwerp
  2. Schrijf vanuit de lezer, wat wil de lezer echt weten? Start hier mee.
  3. Focus je tot maximaal 2 á 3 kernpunten
  4. Werk eventueel met opsommingstekens
  5. Gebruik heldere tussenkopjes
  6. Werk met korte alinea’s
  7. Heb je meer of aanvullende informatie? Verwijs naar een speciale websitepagina of verwerk deze informatie in een bijlage.

Lees terug
De andere blogs over dit onderwerp: “Het belang van heldere taal” – “Een heldere tekst is meer dan woorden” – “Heldere taal, niet respectvol? en “Vraag het de doelgroep”.

Tot slot
LOU communicatie is dagelijks bezig met het schrijven van heldere teksten. Hoe maak je een (complexe) boodschap duidelijk. Wil je meer weten over dit onderwerp? Of heb je hulp nodig? Heb je behoefte aan een training of wil je iemand die het schrijven van je overneemt? Twijfel niet een stuur een e-mail naar info@loucommunicatie.nl.

Blijf op de hoogte

Wil jij ook tips, tricks en meer ontvangen op het gebied van communicatie, social media en marketing? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van LOU communicatie.

[av_mailchimp list=’07a9f84085′ double_opt_in=’aviaTBdouble_opt_in’ on_send=” sent=’Bedankt! Je ontvangt zo een e-mail om je inschrijving te bevestigen.’ link=’manually,http://’ color=” av_uid=’av-vn51x’]
[av_mailchimp_field id=’0′ label=’E-mailadres’ type=’text’ value=” disabled=” check=’is_email’ av_uid=’av-swybx’][/av_mailchimp_field]
[av_mailchimp_field id=’1′ label=’Voornaam’ type=’text’ value=” disabled=” check=’is_empty’ av_uid=’av-m4qnx’][/av_mailchimp_field]
[av_mailchimp_field id=’2′ label=’Achternaam’ type=’text’ value=” disabled=” check=’is_empty’ av_uid=’av-fgllp’][/av_mailchimp_field]
[av_mailchimp_field id=’av-button’ type=’button’ check=” options=” label=’Inschrijven’ width=” av_uid=’av-asyvp’]
[/av_mailchimp]

Als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief ga je akkoord met de [av_privacy_link]Privacyverklaring[/av_privacy_link].

Scroll to Top