Hoe maak je de overstap naar meer beeld

Hoe maak je de overstap naar meer beeld?

“Wil je jouw spoorbaan ook op de foto zien?”. Ik was 12 jaar, had net een beugel en de schoolfotograaf maakte een ‘grapje’. Resultaat: ik sta op de schoolfoto als een bang hertje en in alle eerlijkheid… ik sta nog steeds niet graag op de foto.

En dan mijn vak. Ik zie hoe de communicatiewereld verandert en dat beeld belangrijker is dan ooit. Vooral echte beelden, puur zoals het is. Als ik er zakelijk naar kijk, dan kan ik klanten goed adviseren hoe ze de overgang kunnen maken van uitsluitend tekst naar een goede combinatie van tekst en beeld.

Deze maand geef ik allerlei soorten tips hoe jij ook de overstap kunt maken van alleen tekst naar meer beeld. Ik begrijp daarbij jouw mogelijke aarzeling om met je gezicht op de camera te verschijnen, maar je kunt het ook opbouwen in fasen.

Recentelijk heb ik op Linkedin de vraag gesteld of mensen informatie willen ontvangen in een blog of in een vlog. Voor mij geen verrassing, maar meer puur ter bevestiging. De uitkomst: mensen hebben een voorkeur voor een vlog of een goede afwisseling tussen vlog en blog. De optie voor een blog kreeg geen enkele stem. Ik schrijf nog steeds graag, maar ik herken het wel in mijn eigen communicatiegedrag. Ik kijk ook liever naar plaatjes en interessante filmpjes. Het liefst kort, krachtig en weer door.

In deze blog 10 slimme tips om van alleen tekst de overgang te maken naar meer beeld:

  1. Bekijk je eigen (social media) kanalen. Je kunt bijvoorbeeld starten met een story op Instagram die na 24 uur verdwijnt.
  2. Zorg voor een goede voorbereiding. Wat wil je laten zien in de video?
  3. Schrijf nooit teksten uit, dat maakt het onnatuurlijk.
  4. Realiseer je: je kunt altijd knippen in een video… dus gaat er iets fout? Geen probleem.
  5. Probeer tegen je camera te praten als tegen een mens, laat het er natuurlijk uitzien.
  6. Oefen, oefen, maar durf ook eens iets spontaan te posten.
  7. Let op je achtergrond!
  8. Let op de belichting.
  9. Vertel een verhaal.
  10. Wees jezelf (met of zonder spoorbaan)
Scroll to Top