Waarom video? In mijn vorige blog heb ik al laten zien waarom video belangrijk is en dat het een vast onderdeel zou moeten zijn in je communicatieframe. Dat is de basis, maar hoe ga je dan verder?
Communicatievraagstuk centraal
Het doel is in mijn optiek niet het maken van een video. Het doel moet zoiets zijn als:
- Inwoners uitleggen hoe deze nieuwe regeling werkt.
- Potentiële nieuwe ouders trekken naar onze school.
- Huurders informeren over wat de rechten en plichten zijn.
- Zorgpersoneel enthousiasmeren, zodat ze bij ons willen solliciteren.
- Etc.
Met andere woorden, het communicatievraagstuk staat centraal en daarbij kijk je of video een oplossing zou kunnen bieden. Hierboven heb ik vier voorbeelden gegeven die ik met regelmaat tegenkom in mijn werk. Bij alle vier zou video een oplossing kunnen bieden, maar het zou er ook bij alle vier totaal anders kunnen uitzien. Los van het communicatieframe van de desbetreffende gemeente, school, woningcorporatie of zorginstelling.
Doel van de video
Video 1 (inwoners uitleggen hoe deze nieuwe regeling werkt) en video 3 (huurders informeren over wat de rechten en plichten zijn) hebben meer een informatieve video nodig en video 2 (potentiële nieuwe ouders trekken naar onze school) en video 4 (zorgpersoneel enthousiasmeren, zodat ze bij ons willen solliciteren) een meer wervende video. Daar zit al een groot verschil in. Bepaal vooraf wat het doel is van jouw video en vooral wat je wilt dat jouw doelgroep ‘gaat doen’. Een duidelijke ‘call-to-action’ is altijd handig om je video mee af te sluiten. Bijvoorbeeld door te verwijzen naar een website voor meer aanvullende informatie of een telefoonnummer waar mensen direct naar kunnen bellen of whatsappen.
Spieken bij de buren
Jouw communicatieframe is de basis en daarbij heb je ook al nagedacht over het specifieke communicatievraagstuk en het doel van jouw video. Dan heb je al heel wat stappen gezet, maar je bent er nog niet helemaal. Wat je wilt voorkomen is dat jouw video een 13-in-dozijn-video wordt. Eentje net zoals alle anderen video’s in jouw branche. Het is dan ook zinvol om even te ‘spieken bij de buren’. Hoe zien de video’s eruit bij collega’s? En wat kan jij anders bieden of doen, zodat jouw video echt opvalt? Dat is natuurlijk met name belangrijk voor de video’s die je inzet voor de werving (marketing). Heb je dit allemaal goed in kaart gebracht? Dan is het tijd voor het draaiboek. Daar vertel ik je meer over in de volgende blog.