Kijk verder dan de eerste week

Ontwikkel een WIJ-cultuur – Onboarding

LOU communicatie heeft de ambitie om elke maand te bloggen over één bepaald thema. In mei 2019 is het thema: “Onboarding – het binnen houden van de juiste mensen”.

Ontwikkel een WIJ-cultuur – Onboarding

In mijn vorige blog “hoe overleef je de eerste week?” heb ik je praktische tips gegeven hoe je kunt zorgen voor een warm welkom als een nieuwe collega start in jouw organisatie. Voor de volledigheid kun je ook mijn blog ”binnen is niet altijd binnen” terug lezen waarin ik de 6 belangrijkste redenen aangeef waarom (nieuwe) collega’s weer vertrekken.

Dit vinden medewerkers belangrijk

 1. Erkenning en waardering
 2. Prettige werkomgeving
 3. Verantwoordelijkheid, iedereen wil zich ook belangrijke radar voelen in het geheel
 4. Een duidelijke visie vanuit het bestuur, en groeimogelijkheden voor de medewerkers
 5. Mogelijkheid tot leren en ontwikkelen

Scheiding communicatie/HR/bestuur?

Ik krijg regelmatig de vraag; waar ligt de grens tussen communicatie / HR / bestuur? Wat mij betreft is dat per situatie en organisatie anders. Belangrijkste is dat je eenduidigheid hebt in een dergelijk proces en dat je de juiste snaar weet te raken. In een ideale situatie werken communicatie / HR en bestuur dan ook intensief samen. In deze blog zoem ik in op het aspect “Prettige werkomgeving”.

Hoe zorg je voor een prettige werkomgeving?

 • Ontwikkel een echte “wij” cultuur.
 • Investeer in personeelsevents zowel inhoudelijk als FUN!
 • Vertrouw je medewerkers en wees geen control freak.
 • Geef zelf het goede voorbeeld.
 • Vier successen, groot en klein
 • Stel je als werkgever flexibel op
 • Luister aandachtig naar je medewerkers
 • Investeer in goed materiaal om mee te werken zoals: tablets, laptops en smartphones
 • Zorg voor goede koffie / thee
 • Doe eens anders dan anders en durf iets ‘geks’ te proberen
 • Betrek je collega’s bij de ontwikkeling van je organisatie (lees mijn blogserie van maart terug “bedrijfsdoelstellingen”).

Volgende blog

Ondanks je goede zorgen kunnen collega’s toch besluiten om jouw organisatie te verlaten. Hoe ga je hier dan slim mee om?

Tot slot

Met regelmaat maakt LOU communicatie een plan voor de onboarding. Heb je hulp nodig? Twijfel niet en stuur een e-mail naar info@loucommunicatie.nl.

Blijf op de hoogte

Wil jij ook tips, tricks en meer ontvangen op het gebied van communicatie, social media en marketing? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van LOU communicatie.

[av_mailchimp list=’07a9f84085′ double_opt_in=’aviaTBdouble_opt_in’ on_send=” sent=’Bedankt! Je ontvangt zo een e-mail om je inschrijving te bevestigen.’ link=’manually,http://’ color=” av_uid=’av-vn51x’]
[av_mailchimp_field id=’0′ label=’E-mailadres’ type=’text’ value=” disabled=” check=’is_email’ av_uid=’av-swybx’][/av_mailchimp_field]
[av_mailchimp_field id=’1′ label=’Voornaam’ type=’text’ value=” disabled=” check=’is_empty’ av_uid=’av-m4qnx’][/av_mailchimp_field]
[av_mailchimp_field id=’2′ label=’Achternaam’ type=’text’ value=” disabled=” check=’is_empty’ av_uid=’av-fgllp’][/av_mailchimp_field]
[av_mailchimp_field id=’av-button’ type=’button’ check=” options=” label=’Inschrijven’ width=” av_uid=’av-asyvp’]
[/av_mailchimp]

Als je je inschrijft voor mijn nieuwsbrief ga je akkoord met de [av_privacy_link]Privacyverklaring[/av_privacy_link].

Scroll to Top