Podcast - focus op interactie en contentplanning

Podcast – focus op interactie en contentplanning

Het format is de basis voor je podcast, maar je contentplanning en je mate van interactie is minstens zo belangrijk.

Voordelen van een podcast

Laten we nog even starten met wat voordelen:

  1. In de eerste plaats is het een heel toegankelijk communicatiemiddel.
  2. Mensen kunnen er gebruik van maken wanneer ze willen.
  3. Ze kiezen er bewust voor om naar jouw podcast te luisteren.
  4. Het is relatief gemakkelijk om te maken. Je kunt veel zelf doen, maar je kunt er ook externe (technische) hulp bij vragen.
  5. Onbewust, groeit het vertrouwen van jouw doelgroep in jouw organisatie of doelen. Je wordt meer gezien als de expert.
  6. En wat vooral belangrijk is… je kunt je (nu nog) ontzettend goed onderscheiden ten opzichte van je concurrenten. Want veel organisaties maken nog geen gebruik van de podcastmogelijkheden.

Contentplanning

Net als voor je andere social media kanalen is een contentplanning essentieel om te komen tot een goede podcastserie. Een crossmediale aanpak heeft hierbij natuurlijk de voorkeur. Dit betekent dat je dezelfde soort content via verschillende media verspreidt. Voor het maken van een contentplanning voor je podcastserie breng je in kaart:

  • Welke onderwerpen wil je bespreken?
  • Welke onderwerpen willen jouw luisteraars horen?
  • Wat past goed bij de tijd van het jaar?
  • Wil je gasten uitnodigen? Welke gasten wil je uitnodigen voor welk onderwerp? En past de voorgestelde datum in de agenda van jouw gast?

Meer dan zenden

Wellicht lijkt een podcast echt een communicatiemiddel van zenden, maar dat is niet waar. Het is juist heel waardevol om na te denken over de interactie met je doelgroep. Door regelmatig vragen te stellen, discussies te starten en te reageren op andere vragen en discussies kom je erachter wat er speelt in jouw doelgroep. Waar is behoefte aan, waaraan juist niet? Daar kun je weer handig op inspelen tijdens het creëren van content.

LOU communicatie heeft de ambitie om elke maand te bloggen over één bepaald thema. In december 2020 is het thema: de podcast.

Scroll to Top