Tags toevoegen aan Youtube - kijkje achter de schermen

Tags toevoegen aan Youtube – kijkje achter de schermen

Je hebt vast weleens gehoord van SEO (Search Engine Optimalisation), zoekwoorden om jouw webpagina beter te laten vinden of hashtags #, die je toevoegt aan je post om ook daar de vindbaarheid te vergroten. YouTube heeft ook zoiets, namelijk ‘tags’.

Tags zijn beschrijvende zoekwoorden die je aan je video’s kunt toevoegen, zodat kijkers je content kunnen vinden. Samen met de titel, thumbnail en beschrijving kunnen kijkers beslissen welke video’s ze willen bekijken. Wil je meer weten over een goede titel en beschrijving? Lees mijn vorige blog terug.

Terug naar de tags. Tags kun je toevoegen in ‘Studio YouTube’. Hier kom je automatisch in terecht als je een video uploadt. Dit is ook de plek waar je titel of beschrijving kunt bewerken. Scroll naar onder en kies voor ‘meer tonen’ of ‘show more’. Daar vind je de tags. In totaal kun je 500 tekens kwijt in de tags.

Het mooie van tags is, dat je in vergelijking met hashtags, niet de woorden aan elkaar hoeft te plakken. Je kunt dus ook korte zinnen toevoegen. Dus bijvoorbeeld ‘ik zoek een baan’ kan een tag zijn op YouTube.

Vijf slimme tips voor de juiste tags

Tip 1: Onderzoek de juiste zoekwoorden
Probeer niet te denken vanuit jezelf, maar vanuit de zoeker. De juiste zoekwoorden zijn essentieel. Probeer vakjargon te vermijden.

Tip 2: Spieken bij de buren
Als je de juiste tags voor je YouTube-video’s wilt vinden, kan je bij concurrenten kijken. Ik gebruik daar zelf ‘TubeBuddy’ voor. Een mooie tool die je ook kan ondersteunen bij het vinden van de juiste zoekwoorden.

Tip 3: meervoud en enkelvoud
Is het ‘school’ of ‘scholen’, ‘vacature’ of ‘vacatures’? Neem geen risico en gebruik bij belangrijke zoekwoorden zowel het enkelvoud als het meervoud.

Tip 4: zoekwoord varianten
Je publiek zal verschillende zinnen gebruiken om de juiste YouTube-video te vinden. Afgezien van de enkelvouds- en meervoudsvormen, zal jouw doelgroep de volgorde van zoekwoorden veranderen om de beste resultaten te vinden. Het is belangrijk dat je variaties opneemt.

Tip 5: Tags, titel en omschrijving werken samen
Als je de grootste impact wilt maken met je YouTube-video’s, moet je ervoor zorgen dat je YouTube-videotags overeenkomen met het onderwerp van je video.

Scroll to Top