Video onderdeel van de communicatiestrategie

Video onderdeel van de communicatiestrategie

Video is niet meer weg te denken en zou in mijn optiek een vast onderdeel moeten zijn in elke communicatiestrategie. Deze maand help ik jou om op strategisch niveau naar video te kijken. Dat betekent niet dat ik ‘vlogtechnieken’ of andere praktische film tips met jou ga delen. Nee, ik wil je vooral laten zien hoe je kunt zorgen dat er daadwerkelijk video’s met impact komen die passen binnen jouw communicatiestrategie.

Waarom video?

Cijfers laten het steeds weer opnieuw zien. Posts met video hebben een veel hoger en beter bereik. Websites met goed videomateriaal worden beter beoordeeld. En daarbij is video ook bij uitstek geschikt om complexe materie toegankelijk aan te bieden voor een brede doelgroep. Maar bovenal past video goed bij de wijze waarop informatie in deze tijd wordt geconsumeerd. ‘In de oudheid’ schreven we alles uit, later werden goede foto’s met tekst belangrijk en tegenwoordig kijken we liever naar een video. Wellicht herken je dat ook bij jezelf, lees jij een handleiding of kijk je even op YouTube hoe jouw nieuwe aankoop werkt?

Video maken ingewikkeld?

Ja en nee. Het is maar net wat jouw doel is en ook van welk medium je gebruikmaakt. Een relatief simpel TikTok-filmpje is zo gemaakt, maar een echt goede bedrijfsfilm kan even duren. Mijn ervaring is wel dat een video waar langer over is nagedacht beter landt bij de doelgroep. Juist als je je wilt onderscheiden ten opzichte van concurrenten is het aan te raden om eerst even goed na te denken wat je doet en wat je laat zien.

Communicatieframe als basis

Bij elke communicatie-uiting is het communicatieframe de basis. Vorige maand heb ik hier diverse blogs over geschreven. Voor video is dat net zo. Je start altijd bij ‘wat wil ik?’, ‘welke mensen behoren tot mijn doelgroep?’, ‘welk medium past hierbij?’ etc.. Werk je bijvoorbeeld voor een ziekenhuis, zet dan video in om nieuwe mensen te werven. Een wervingsvideo op TikTok of Instagram-Reels zal er anders uitzien dan op LinkedIn. Het medium is anders en je wilt een andere doelgroep aanspreken. Maar jouw ziekenhuis moet wel overal herkenbaar naar voren komen. De basis is hetzelfde alleen de uitwerking is anders. En dat is juist goed. Waar we vroeger dachten nog weg te komen met één goede video voor alle kanalen is het nu belangrijk om juist verschillende beelden te bieden.

Scroll to Top