Video. Hoe maak je een slim draaiboek

Video. Hoe maak je een slim draaiboek?

Verlies jij jezelf ook weleens een half uurtje (of een uurtje) op YouTube, TikTok of Instagram? Het ziet er allemaal zo gemakkelijk uit als andere mensen het doen, een video opnemen. Mensen (of organisaties) die succes hebben met video hebben altijd een plan. Hoe simpel het ook lijkt. Wil jezelf ook een video maken met impact? Maak dan een draaiboek.

Videodraaiboek

Een draaiboek (of script) kan je zo uitgebreid of compact maken als je zelf wilt. Van een uitgebreid ‘storyboard’ tot een krabbel op papier. Waar het om gaat is dat je de video vooraf kunt visualiseren in je hoofd. Wat ga je zeggen en hoe ga je dat doen? Waarbij je natuurlijk ook rekening houdt met je eigen technische kennis en (on)kunde.

Ik werk graag samen met verschillende partijen die zo’n professionele film kunnen maken. Samen brainstormen we over de beelden die we willen laten zien en hoe we de mooiste quotes in beeld gaan brengen. Maar dit is andere koek dan de korte quotes die jij wilt delen op jouw eigen Instagram-kanaal.

Probeer het gewoon

Wees niet zo streng voor jezelf en ga het gewoon proberen. Bedenk (net als bij alle content) wat wil ik vertellen? Aan wie wil ik dat vertellen? Wat heeft die persoon concreet van mij nodig?

Probeer altijd te kiezen voor één onderwerp per filmpje. Dat is overzichtelijk en concreet voor jouw kijker.

Zet voor jezelf op papier:

  • Wat is je kernboodschap?
  • Wat is het kennisniveau van je kijker betreffende dit onderwerp?
  • Hoe kan ik dit goed in beeld brengen?
  • Hoe zorg ik voor een stukje interactie of fun?

En dan aan de slag. Oefenen, Oefenen. Maar ook gewoon proberen. Wat kan er misgaan? Tot slot, probeer geen teksten uit je hoofd te leren. Dat ziet er zo onnatuurlijk uit… praat als tegen een collega (ook misschien iets enthousiaster nog) en maak er iets leuks van.

Scroll to Top